[pic=659_1291202999.jpg]Chocolade is een genotsmiddel maar hoe gezond is het? Onderzoek toont aan dat chocolade enkele heel positieve eigenschappen heeft. De belangrijkste op een rij.[b]Chocolade maakt blij[/b]Over de vermeende invloed van chocolade op het humeur is al veel geschreven. Maar er is wel iets van waar. Chocolade kan je humeur in positieve zin beïnvloeden. Dit komt omdat chocolade fenylethylamine bevat.Dit is een opwekkende stof die zorgt voor een toename van de ‘gelukshormonen’ endorfine, serotonine en dopamine in het bloed. Op die manier werkt chocolade als een natuurlijk antidepressivum. Donkere chocolade is het beste want die bevat het meeste cacaopoeder.Ook de zin in seks zou na het eten van chocolade stijgen, hoewel sluitend wetenschappelijk bewijs daarvoor nog niet is gevonden.[b]Chocolade voor een gave huid[/b]Een van de goede stoffen in chocolade zijn flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten die van nature voorkomen in cacaobonen. Hoe erg chocolade beschermt tegen rimpels hangt af van de hoeveelheid flavanolen. Hoeveel flavanolen er in chocolade zitten, hangt dan weer af van soort tot soort.Het zijn vooral de flavanolen in pure chocolade die zouden beschermen tegen de schadelijke UV-straling die rimpels veroorzaakt. Maar helaas lust niet iedereen donkere chocolade en bovendien zou chocolade met een heel hoge dosis flavanolen meestal niet in de winkel te vinden zijn.Een alternatief is daarom de chocolademassage. Dit is een ontspanningsmassage met een mengsel van verwarmde cacao en cacaoboter. Zoals eerder aangestipt, hebben de natuurlijke bestanddelen van cacao een positieve invloed op lichaam én geest. Cacao bevat theobromine, dat het niveau van serotonine en endorfine in het lichaam verhoogt. Daarnaast bevat cacao ook natuurlijke antioxidanten, die een positieve invloed hebben op de bloedcirculatie in het lichaam.Cacaoboter heeft voorts een doeltreffende verzachtende, voedende, hydraterende, beschermende en herstellende werking. En misschien nog wel belangrijker: cacao vertraagt het verouderingsproces doordat de natuurlijke bestanddelen de afbraak van cellen in de huid tegengaan.Dit maakt van de chocolademassage een weldaad voor alle huidtypen, van jong tot oud. Bij de massage wordt de verwarmde cacaoboter over de huid verdeeld. Onder de masserende handen ontstaat zo een chocoladezachte huid. Een magische ervaring, waarbij je geniet van chocolade zonder over de calorieën na te hoeven denken.[b]Meer goed nieuws[/b]Chocolade heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk dankzij de antioxidanten in de cacao. Ook wordt een licht beschermend effect tegen hart- en vaatziekten en CVS vermoed dankzij diezelfde antioxidanten. Voorts bestaan er aanwijzingen dat die antioxidanten het functioneren van de hersenen kunnen bevorderen en de ouderdom vertragen.[b]Maar…[/b]Het zou te mooi zijn om waar te zijn dat chocolade enkel positieve eigenschappen heeft, chocolade kent ook een rits nadelen.- Vooral melkchocolade en witte chocolade bevatten veel suiker. En die suiker kan je gebit aantasten wanneer je je tanden onvoldoende poetst.- Chocolade bevat melk, suiker en vet. In bepaalde samenstellingen is die combinatie slecht verteerbaar voor het menselijk lichaam. Ook kan chocolade erg belastend zijn voor de lever.- Chocolade is erg calorierijk en moet daarom met mate worden gegeten.- Chocolade bevat tannine. Tannine bindt zich aan ijzer en eiwitten wat ten koste gaat van goede bacteriën in ons lichaam. Tannine verkleurt ook de tanden.- Chocolade bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium. Hierdoor wordt dit mineraal slecht opgenomen door het lichaam. Een mineralenrover dus. [i]Bron: dokterdokter.nl Wikipedia Gezondenzo.net[/i]